( Yeni ) – If yogurt is expired, don’t throw it away, you can use it to make the following.
Hair care
To care for your hair with yogurt, you can dilute yogurt with water. After shampooing, apply yogurt to wet hair.
Use as a conditioner, let the yogurt penetrate the scalp, you can soak your hair in yogurt if possible.
Massage evenly through hair, then rinse thoroughly. You will have bright and soft hair.
Face mask to beautify skin
You can use yogurt as a mask to help beautify your skin. You can apply the mask with yogurt alone or mix yogurt with a few drops of lemon juice, turmeric powder… and leave for 15 minutes, then wash your face with water.
Make fresh cream
Take advantage of expired yogurt with a little heavy cream to make a unique fresh yogurt ice cream, a cool and cooling dish that is perfect for the summer.
Clean the floor
Expired yogurt still has the natural aroma of yogurt, which is very good for house cleaning purposes.
We can use expired yogurt to clean floors, especially marble floors.
Take a bucket, fill about half of it with water and then pour in yogurt in a 2:1 ratio, that is, 2 parts water and 1 part yogurt.
Take a dry towel and soak it in this mixture, then wring it out and use it to clean the floor.
Repeat this process until the floor becomes shiny.
Used to marinate meat
Few people know that yogurt is an ideal ingredient for marinating meat, more than lemon. Yogurt, when absorbed into the meat, does not destroy the flavor of the beef, and also makes the meat more tender and juicy.
In addition to yogurt, you can also use tomatoes, eggs, and cream when they have expired. Yogurt can be used 2 weeks after the expiration date; Eggs can be used up to 3 weeks after the expiration date; If ice cream is frozen in the freezer, you can use it for a surprisingly long time.
Water the tree
Expired yogurt becomes a form of fertilizer for the soil. Dilute yogurt with water in a 1:2 ratio and use it to water the plants. Yogurt will help enrich the soil components.
Be careful when eating yogurt
Eat at the right time
Yogurt is always good to eat, but if you eat yogurt at these 3 times, it will definitely be extremely good for your health.
Eat 1 to 2 hours after meals
On an empty stomach, high levels of stomach acid will destroy the beneficial bacteria in yogurt. Therefore, the effects of yogurt on health and beauty are also somewhat reduced.
However, if you eat yogurt when you are too full, the chance of you gaining weight is very high. Because yogurt has a higher calorific value than the body’s needs after eating, it can easily make you gain weight.
Thời điểm thích hợp để ăn sữa chua là sau bữa ăn 1-2 giờ. Bởi lúc này dịch dạ dày đã được pha loãng, độ pH trong dạ dày sẽ là môi trường rất thích hợp cho vi khuẩn có lợi phát triển tối đa nên tốt hơn rất nhiều cho sức khỏe và sắc đẹp.
Ăn sữa chua vào buổi chiều
Với những người làm việc văn phòng, thường xuyên tiếp xúc với máy tính, điện thoại di động thì việc ăn sữa chua vào buổi chiều muộn rất có lợi cho cơ thể.
Hàm lượng vitamin B cao trong sữa chua sẽ giúp cơ thể tăng sức đề kháng trước những tổn thương do bức xạ điện tử gây ra.
Hơn nữa, thành phần Tyrosine có trong sữa chua còn giúp cơ thể giảm bớt căng thẳng, mệt mỏi sau một buổi sáng hoạt động vất vả. Bạn sẽ nhanh chóng lấy lại năng lượng để hoạt động hiệu quả hơn, khỏe mạnh và năng động hơn.
Ăn sữa chua buổi tối
Hàm lượng canxi trong sữa chua tương đương với sữa thông thường. Đặc biệt nhờ hàm lượng axit lactic cao nên sữa chua thúc đẩy cơ thể hấp thụ canxi rất tốt.
Trong khi đó, thời điểm vàng để cơ thể chúng ta hấp thụ canxi là từ nửa đêm đến bình minh. Vì vậy, trước khi ngủ từ 1 đến 2 tiếng, ăn sữa chua sẽ rất tốt cho việc bổ sung canxi cho cơ thể.
Ăn điều độ
Cũng giống như bất kỳ thực phẩm nào khác, hãy sử dụng sữa chua ở mức độ vừa phải. Ăn nhiều sữa chua trong một ngày sẽ khiến cảm giác thèm ăn biến mất, khiến bạn mất cảm giác ngon miệng.
Nguyên nhân là do việc tiết dung môi trong dạ dày bị ảnh hưởng bởi sữa chua. Ngoài ra, ăn quá nhiều sẽ gây cảm giác lạnh bụng. Vì vậy, chúng ta chỉ nên ăn 250-500 gram (tương đương 2 hộp sữa chua) mỗi ngày.
Đừng ăn khi bụng đói
Khi bụng đói cồn cào, tốt nhất bạn không nên dùng sữa chua để chống đói, vì khi bụng đói, độ axit trong dạ dày tăng cao. Các vi khuẩn có lợi trong sữa chua dễ bị axit dạ dày tiêu diệt, tác dụng bảo vệ sức khỏe của sữa chua sẽ giảm đi rất nhiều.
Không hâm nóng hoặc đông lạnh sữa chua
Khi hâm nóng hoặc đông lạnh sữa chua, men vi sinh của sữa chua sẽ biến mất, từ đó mất đi mọi lợi ích của sữa chua. Vì vậy bạn nên ăn sữa chua ở nhiệt độ bình thường hoặc cho vào tủ lạnh để sử dụng.
Những trường hợp không nên dùng sữa chua
Sữa chua tuy rất tốt nhưng không phải ai cũng phù hợp để ăn sữa chua. Những người bị đau dạ dày, tiêu chảy hoặc các bệnh về đường ruột nên cẩn thận khi sử dụng sữa chua.
Ngoài ra, những người mắc bệnh tiểu đường, xơ cứng động mạch, viêm túi mật, viêm tụy không nên ăn sữa chua nguyên béo có chứa đường, nếu không sẽ khiến tình trạng trở nên trầm trọng hơn.
Trẻ dưới 6 tháng tuổi không nên dùng sữa chua vì hệ tiêu hóa của trẻ chưa hoàn thiện. Bạn nên bắt đầu cho bé ăn sữa chua khi bé được 6 tháng tuổi. Chọn sữa chua nguyên chất cho bé là tốt nhất, vì bé cần chất béo để phát triển toàn diện. Tùy theo độ tuổi mà lượng sữa chua cung cấp có thể khác nhau:
– 6 – 10 tháng tuổi: 50g/ngày.
– 1 – 2 tuổi: 80g/ngày.
– Trên 2 tuổi: 100g/ngày.
[yeni-source src=”https://www.giaitri.thoibaovhnt.com.vn/sua-chua-het-han-dung-voi-vut-5-cong-dung-tuyet-voi-ai-cung-can -khong-know-qua-phi-776879.html” alt_src=”https://phunutoday.vn/sua-chua-het-han-dung-voi-vut-5-cong-dung-tuyet-voi-ai- provide-can-not-know-through-phi-d395819.html” name=”giaitri.thoibaovhnt.vn”]